top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΧριστιάνα Γκόλφου

Εσύ έχεις κορμί για παραλία;

Για πολλούς ανθρώπους, η παραλία είναι πηγή άγχους και ανασφάλειας, η ενσάρκωση όλων αυτών που είναι «λάθος» πάνω τους... Συγκρίνουν το σώμα τους με τα τέλεια κορμιά παραλίας, τα οποία δεν παύουν να εμφανίζονται στη διπλανή ξαπλώστρα ή στα περιοδικά και τα social media. Το καλοκαίρι και οι παραλίες συχνά λειτουργούν απειλητικά, τόσο για τα άτομα που φέρουν ένα συνηθισμένο σώμα με ατέλειες (λόγω καθημερινότητας), όσο και για τα άτομα που στο σώμα τους αντικατοπτρίζεται όντως κάποια παθολογία, αλλά πολλές φορές και για εκείνα που έχουν το «τέλειο κορμί» Εύκολα σκεφτόμαστε και συνδέουμε τέτοιες εικόνες με την έννοια της αυτοπεποίθησης. Είναι όμως η αιτία των δυσκολιών μας ή μήπως είναι αυτή που δέχεται το πλήγμα; Ίσως να ισχύουν και οι δυο εκδοχές..

Πόσο δύσκολο είναι άραγε να διαχωρίσουμε το «ποιος είμαι» από το «πώς φαίνομαι» ; Αφιερώνοντας χρόνο, προσπάθεια , σκέψη , φαντασία και χρήμα μέχρι να αποκτήσουμε (αν αποκτήσουμε) την ιδανική εικόνα, βάσει των προτύπων τα οποία υιοθετούμε, καταλήγουμε να μην μπορούμε να απολαύσουμε την δική μας προσωπική εικόνα και τη μοναδική της αξία!

Άνθρωποι με καθημερινά συνηθισμένα και με ατέλειες σώματα, άνθρωποι με αψεγάδιαστα σώματα, υπέρβαροι, ανορεκτικοί, όλοι είναι πιθανό να εμφανίσουν, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, χαμηλή αυτοπεποίθηση, διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους , αισθήματα αναξιότητας και ανικανοποίητου.

Επίσης αυτό το οποίο βλέπουμε και πιστεύουμε για τον εαυτό μας, δε συμφωνεί απαραίτητα με αυτό το οποίο βλέπουν και πιστεύουν οι γύρω μας για εμάς. Καμία οπτική δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο αληθινή από την άλλη. Μπορούν να ισχύουν όλες ταυτόχρονα για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια. Ιδιαίτερο νόημα έχει να αντιληφθούμε, ποια οπτική φαίνεται να υπερισχύει για εμάς κάθε φορά και γιατί.


Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που χάνεται εν μια νυκτί και επανεμφανίζεται ξαφνικά κάποια άλλη στιγμή. Οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής μας παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως βλέπουμε τους εαυτούς μας αργότερα στη ζωή μας. Ανάλογα με το πώς βιώσαμε και διαχειριστήκαμε τραυματικές καταστάσεις κάποτε, αναπτύσσουμε μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών για μετέπειτα περιπτώσεις. Στο καλοκαιρινό μας παράδειγμα, με την έκθεση του σώματος σε κοινή θέα στην παραλία, οι άνθρωποι που νιώθουν άσχημα για το σώμα τους και δεν καταφέρνουν να απολαύσουν τις διακοπές τους, ή μπορεί ακόμη και να τις αποφύγουν, μάλλον υπάρχουν και άλλες στιγμές στη ζωή τους που νιώθουν άβολα για τον εαυτό τους. Είναι λοιπόν το σώμα μας που μας φέρνει σε δύσκολη θέση ή η ιδέα και η αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας ως σύνολο, αναλόγως στο πλαίσιο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε κάθε φορά;

Τι θα μπορούσα να κάνω για να νιώσω καλύτερα με το σώμα μου φέτος το καλοκαίρι;

· Αποφεύγουμε τη σύγκριση με τις τέλειες σιλουέτες των μοντέλων στα social media. Μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση μέχρι ένα σημείο, αλλά και να μας βυθίσουν σε μια αέναη διαδικασία σύγκρισης και αυτοκριτικής.

· Συνειδητοποίησε ποια είναι η καθημερινότητά σου και σε ποια φάση ζωής βρίσκεσαι. Τι σε διευκολύνει και τι σε δυσκολεύει από το να φροντίσεις την εικόνα σου;

· Αποφεύγουμε τη σύγκριση ακόμα και με ανθρώπους με τους οποίους φαινομενικά έχουμε παρόμοιες συνθήκες ζωής. Ο καθένας έχει διαφορετικό οργανισμό και ανάγκες, δυνατότητες και αδυναμίες.

· Κοιτάξου στον καθρέπτη. Όχι για να βρεις και άλλες ατέλειες, αλλά για ανακαλύψεις το σώμα σου, τα ωραία του σημεία. Μην αποφεύγεις να βλέπεις το σώμα σου γυμνό. Αν δε το συνηθίσεις και δε το αγαπήσεις εσύ, μόνος στο σπίτι σου, πως θα συμβεί στην παραλία ξαφνικά μπροστά σε τόσο άγνωστο κόσμο;

· Φόρεσε ρούχα και μαγιό που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και όμορφα, όχι απαραίτητα αυτά που σου επιβάλλονται από τις τάσεις τις μόδας κάθε σεζόν.

· Η αυτοπεποίθηση αποκτάται, δεν υπάρχει έμφυτη ούτε μένει πάντα η ίδια. Αν δυσκολεύεσαι να την αναπτύξεις μόνος σου, συζήτησε το και ζήτα βοήθεια είτε από το περιβάλλον σου είτε από ειδικούς.

· Σκέψου πόσο αυστηρά κρίνεις τους άλλους. Το ίδιο αυστηρός είσαι και με τον εαυτό σου ή κάτι περισσότερο ;

· Θυμήσου κομπλιμέντα που έχεις δεχτεί ! Κράτα τα στο οπλοστάσιο του νου σου και ανέσυρε τα κάθε φορά που νιώθεις ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης.

· Σκέψου ότι η προσπάθεια για τον εαυτό σου (σώμα /πνεύμα/ ψυχή) δεν τελειώνει ποτέ. Μπορείς να κάνεις διαλείμματα ώστε να ξεκουραστείς, μπορείς να λυγίσεις όταν δεν αντέχεις άλλο, αλλά πάντα έχεις ευκαιρία να συνεχίσεις προς την κατεύθυνση που επιθυμείς!

Η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας είναι ικανή από το να μας αποτρέψει να κάνουμε ή να ευχαριστηθούμε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων και των καλοκαιρινών διακοπών. Το να χτίσουμε μια υγιή αίσθηση του εαυτού μας σημαίνει ότι καλούμαστε να μάθουμε υγιής συμπεριφορές βελτίωσης όχι μόνο της φυσικής μας παρουσίας αλλά και της ψυχικής μας.

33 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page